lørdag 7. mars 2009

Ny favorittmat?



I denne søte fastetid, er målet å bli litt mindre søt. Mindre søt i ren fysisk forstand. I alle krinkler og kroker kuttes det på alt som har hatt formelen C6H12O6 (Tror jeg? Noe sånt, hvertfall... Jeg studerer da teologi!), og denne plikt- og skriftoppfyllende studenten lever for tiden på et begrenset studentkosthold, som i mange sammenhenger har bestått ene og alene av kake, sjokolade og godteri. Dermed har det blitt mye knekkebrød med gulost og avokado i det siste.

I denne sammenheng er det at jeg har oppdaget min nye bestevenn - fruktsalaten. Hvem skulle trodd at noe som kom fra et tre, en busk eller en liten blomst (evt. plante) skulle smake så godt? Smaken er rett og slett overveldende naturlig! Det smaker rett og slett eple, pære, banan og appelsin. Og konsistensen er upåklagelig. Og! I tillegg kommer disse fascinerende vekstene helt uten å tilsatt sukker!

Denne nye oppdagelsen inneholder forresten flere positive ringvirkninger:
- Fruktsalatrester kan spises til frokost uten at jeg går kvalm resten av dagen, i motsetning til gårsdagens kake.
- Jeg kan spise så mye jeg bare orker, for selv om jeg spiser meg vondt i magen-mett, vil jeg fortsatt ikke ha fortært så mye at buksene krymper.
- Det passer ypperlig til dessert - med is (som for tiden er bannlyst, men jeg kan tenke meg at det er godt)
- Og det passer også ypperlig til kvelds, da med melonyoghurt.
- Og dersom man tar vaniljeyoghurt, blander i en t-skje med kanel, og legger frukten i passelig mengde nedi, får man en "snack" som slår det meste av godteri smakt hittil.
- Og en fruktskål er veldig dekorativ uten at man stadig må tørke støv av den. For så lenge blir den ikke stående...

6 kommentarer:

Fotograf Svein Jarle Bamle sa...

Tror du tenker på C12H22O11

Kæv sa...

wow, så flink du er Kathrine!
Du bør prøve kesam vanilje, eller hva den heter, sammen med frukten! utrolig godt :)

Hallvard sa...

Sunt! Bra med frukt, altså. Imponert av kostholdet ditt også.

Kathrine Løsnesløkken sa...

Da kan jeg opplyse deg om, Svein Jarle, at innenfor biokjemien er sukker faktisk et av de enkleste molekylene blant karbohydratene. De fleste sukker har også formelen (CH2O)n, hvor n ligger mellom 3 og 7. Altså kan sukker betegnes med C6H12O6. Denne formelen.
Men du har rett i én ting, og det er at rørsukker (sukralose) er C12H22O11 (dette er det vi bruker som "bordsukker"). Greia er bare den at om du tilsetter vann (H2=) til dette, vil du få C6H12O6+C6H12O6, som er fruktsukker. Denne konverteringen fra sukralose til fruktose og glukose, kommer til ved hjelp av hydrolyse. Det produktet du sitter igjen med, er søtere enn den opprinnelige sukrosen, og burkes som søtningsmiddel i ulike produkter. Dermed er det mye i bruk i godteri, selv om man ikke bruker dette mye i hjemmebakst.
Men dette ble jo en fin utfyllelse i mitt forhold til fruktige hverdager.

Anonym sa...

svein ble skammelig eid!

Fotograf Svein Jarle Bamle sa...

Mmmmmmhm... Men flott at du har lest deg opp på det siden du ikke kunne svare litt engang når jeg spurte deg tidligere på dagen :-)

Nå ser vi i et speil, i en gåte, da skal vi se ansikt til ansikt.
Nå forstår jeg stykkevis, da skal jeg erkjenne fullt ut,
slik Gud kjenner meg fullt ut.
1 Kor 13,12